FSC®

Wij vinden het belangrijk dat onze verpakkingen onder de juiste omstandigheden worden geproduceerd, met oog voor mens en milieu. FF-PACKAGING heeft certificaten voor een aantal belangrijke keurmerken. Één van deze keurmerken is FSC®. Mogelijk heeft u de naam FSC® al eens voorbij zien komen en vraagt u zich af waar dit voor staat. Hieronder leggen we uit wat FSC® in een notendop betekent.  

Verantwoord bosbeheer 

FSC® staat voor Forest Stewardship Council®. Dit is een wereldwijde organisatie met de hoogste standaard voor verantwoord bosbeheer. Het hoofddoel van FSC® is het wereldwijd bevorderen van verantwoord bosbeheer. Hierbij wordt er rekening gehouden met ecologische, sociale en duurzame aspecten. Denk hierbij aan mens en dier die afhankelijk zijn van het bos. 

Om een FSC® gecertificeerd product aan u te kunnen leveren moeten alle schakels in de keten FSC® gecertificeerd zijn. Van bosbeheerder tot drukkerij en ook wij als eindleverancier. Elke partij moet zich aan de gestelde regels en voorwaarden van FSC® houden. Aan de hand van audits, wordt elke partij jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke instanties. Het gecertificeerde product kan zo helemaal herleid worden naar het bos waar de boom is gekapt.  

replant-square
FSC beeldmerk

Sociaal 

Een bosbeheerder kan het FSC® certificaat enkel voeren als de basisvereiste van het FSC® keurmerk worden nageleefd. Hierbij staan goede en veilige werkomstandigheden en mensenrechten centraal. Zo worden de mensen die in en om het bos wonen betrokken bij het tot stand komen van plannen voor bosbeheer. Voor arbeiders in het bos wordt geregeld dat zij onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken en ontvangen een eerlijk loon. Daarnaast wordt er aandacht gegeven aan training en veilig werken. Werken in de bosbouw is namelijk niet zonder gevaar. Er wordt gewerkt met kettingzagen, zware machines en metershoge vallende bomen. 

Jaarvakken 

Een FSC® gecertificeerd bos wordt opgedeeld in 30 jaarvakken. Hiervan wordt elk jaar slechts 1 vak gekapt en opnieuw beplant. Dit vak heeft daarna 30 jaar de tijd om te herstellen. Het gevolg is dat de houtkap kleiner is dan de bijgroei. Daarnaast wordt erop gelet dat bij de kap van bomen er zo min mogelijk andere bomen, planten en struiken beschadigd raken.

Economisch

Een FSC® gecertificeerd bos zorgt voor inkomsten voor de mensen die in en om het bos wonen en werken. FSC® stimuleert een gezonde bedrijfsvoering, die gericht is op een constante bron van inkomsten, versterking van de lokale economie, ondersteuning van de bevolking en het behoud van het bos. 
FSC jaarvakken
Papierentas-paperbag-KLM-detail-1

Labels 


Het FSC® keurmerk geeft door middel van labels weer hoe de samenstelling van FSC® gecertificeerde producten is opgebouwd. Bij FF-PACKAGING voeren we voornamelijk het label MIX. Dit label drukken we veelal op de bodem van een papieren tas of luxe doos. 

Aan de hand van dit label wordt de samenstelling van het FSC® gecertificeerde product getoond. Het label MIX verteld dat het papier is gemaakt van minimaal 50% pulp (hout) van FSC® gecertificeerde bronnen. De overige pulp bestaat uit gerecycled materiaal en/of hout uit FSC® gecontroleerde bronnen. 

Dit label bevat een unieke licentiecode welke verwijst naar de gecertificeerde partij. Onze licentiecode is: SCS-COC-005184 

Kies voor FSC® gecertificeerde producten 

Door te kiezen voor FSC® gecertificeerde verpakkingen laat u zien dat u uw steentje bijdraagt aan verantwoord bosbeheer en draagt u bij aan het verduurzamen van deze wereld. Bij FF-PACKAGING bent u hiervoor aan het juiste adres.

Wij zijn inmiddels al 15 jaar FSC® gecertificeerd en hebben hierdoor de nodige kennis ervaring opgedaan voor een vlotte, juiste en soepele verwerking van uw bestelling. 

Per 1 september 2021 hebben wij een duurzame maar ook nodige stap gezet op het gebied van papieren verpakkingen. Alle nieuw geproduceerde papieren tassen en dozen die wij van buiten de EU importeren zijn namelijk FSC® gecertificeerd. Met deze stap werken wij geheel volgens de EUTR wetgeving. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem telefonisch contact met ons op. 
FSC-Label-NE-Promotional-1000x1000